Início » Gastronomie » Cappuccino nevynalezli Italové

Cappuccino nevynalezli Italové

Zdravím všechny milovníky dobrého jídla a dobré kávy!

Dnes vás vezmu na vzrušující cestu historií a vzdáleným původem našeho oblíbeného komfortního nápoje, cappuccina. Možná si říkáte, proč mluvím o cappuccinu, když se mám podělit o recepty.

Inu, vaření není jen o umění připravit dobré jídlo, ale také o pochopení historie a kultury, která stojí za každým jídlem nebo nápojem, který konzumujeme. Cappuccino není výjimkou. Přemýšleli jste někdy o tom, proč tomuto lahodnému nápoji říkáme cappuccino? Věděli jste, že za tímto názvem se skrývá fascinující příběh?

A co vliv kapucínských mnichů na tento příběh? Určitě se už nemůžete dočkat, až se o něm dozvíte. Posaďte se tedy se svým oblíbeným šálkem kávy a pojďme si společně vychutnat tento neuvěřitelný příběh, který nás zavede ze starověkého Orientu do moderní Itálie přes Rakousko.

Ať je vaše káva horká a vaše mysl otevřená zázrakům kuchyně!

Vzdálený původ cappuccina

Než se pustíme do vzrušujících kulinářských dobrodružství, pojďme se na chvíli zamyslet nad původem našeho oblíbeného nápoje – cappuccina, pojmenovaného po kapucínských mniších!

Vliv kapucínů na historii cappuccina

Je těžké si představit italskou snídani bez uklidňující přítomnosti cappuccina. Odvozen od slova „kapucín“, odkazuje na tmavě hnědou barvu roucha, které nosí řád kapucínských mnichů, což je detail, který se v této historii měl stát významným. Jejich vliv na svět kávy sahá daleko za jejich jméno. Sehráli významnou roli při zavádění kávy do Evropy.

Přečtěte si také  Objevte umění degustace čaje

Objevte překvapivý původ cappuccina: Ne, nepochází z Itálie!vracdrive

Pravé rodiště cappuccina: Orient

Ale nenechme se unést, protože skutečná kolébka cappuccina leží tisíce kilometrů na východ, přesněji v Africkém rohu.

Objevení kávových zrn v Etiopii

Etiopie, známá spíše jako země královny ze Sáby, je známá také jako rodiště kávy. Podle legendy si etiopští pastevci všimli, že jejich kozy jsou po konzumaci kávových bobulí obzvlášť neklidné. Zvědavost je přemohla, a tak se rozhodli bobule ochutnat a – voilà – láska ke kávě byla na světě!

Vznik turecké kávy, předchůdkyně cappuccina

Později to byl Turecká kavárnas jemně mletými zrny vařenými s vodou v malé pánvi zvané cezve, která otevře cestu ke slávě našemu milovanému cappuccinu.

Rozšíření nápoje v Evropě

Postupem času se sláva kávy rozšířila na starý kontinent díky obchodu, invazím a průzkumům.

Káva se do Evropy dostává přes benátský přístav

Krásné a tajemné Benátky s rušným přístavem byly pro kávu vstupní branou do Evropy. Benátští obchodníci, proslulí svou láskou ke koření a exotickým chutím, byli tímto orientálním nápojem okouzleni a rychle si jej oblíbili.

Vznik cappuccina v Rakousku

Nyní přeskočme do Mozartova milovaného Rakouska, kde se káva poprvé setkala s mlékem a pěnou a vytvořila lahodnou kombinaci.

Obliba kaisermelange

Přečtěte si také  spojení sladkosti a francouzské chuti

V Rakousku se káva nejprve podávala s mlékem a medem, nápoj se nazýval Kaisermelange. Rakušané přidali svůj vlastní jedinečný nádech tím, že kávu zalili horkým napěněným mlékem. Oficiální název této pochoutky je Kapuziner, což je první vývoj slova, které používáme dnes.

Přeměna na kapuziner

Netrvalo dlouho a Rakušané přeměnili Kaisermelange na Kapuziner, který se vyznačuje přidáním šlehačky navrch.

Příchod a adaptace kapučína v Itálii

Káva se opět vydala na cestu a skončila v Itálii, kde se z ní stalo cappuccino, které známe a milujeme dnes.

Vliv kávovaru na espresso na vývoj cappuccina

Za neustálý vývoj kávy vděčíme především vynálezu kávovaru na espresso.

Vynález kávovaru na espresso

Na kávovar na espressoKávovar na espresso, který v roce 1884 vynalezl Angelo Moriondo, měl zásadní vliv na způsob konzumace kávy. Tento stroj byl rychlejší a účinnější, zpopularizoval myšlenku podávání kávy pod tlakem a dal vzniknout espressu.

Vznik moderního cappuccina

V Itálii se pak toto espresso spojilo s rakouskou technikou podávání kávy s mlékem a vzniklo moderní cappuccino.

Kulturní a obchodní přivlastnění v Itálii

Posvěcení cappuccina v italské tradici

Kdysi obyčejný nápoj se v Itálii rychle stal institucí. Cappuccino denně pijí miliony Italů a stalo se národním symbolem, který je všudypřítomný v kavárnách i domácnostech.

@naadcoffee

Různé druhy kávy, znáte je všechny? #naadcoffee #coffeetok

Originální zvuk – Naad Coffee ☕️

Vývoz cappuccina do zahraničí

Přečtěte si také  Tajemství neodolatelného tiramisu: Recept od francouzských šéfkuchařů

Se zrychlující se globalizací se cappuccino začalo vyvážet a dnes je základem kávových menu po celém světě.

Cappuccino dnes: mezinárodní nápoj

Dnes má cappuccino čestné místo na mezinárodní scéně.

Přijetí cappuccina ve světě

Cappuccino se stalo celosvětovým fenoménem, který byl přijat a přizpůsoben různým kulturám a chuťovým preferencím.

Varianty cappuccina v různých zemích

Každá země na světě má svůj vlastní způsob, jak si vychutnat cappuccino. Podívejme se na několik příkladů:

Francouzské cappuccino

Ve Francii se cappuccino často podává s menším množstvím pěny a větším množstvím plnotučného mléka. Někdy se dokonce přidává šlehačka navrch.

Americké cappuccino

Ve Spojených státech je cappuccino obvykle větší a často obsahuje dvojnásobnou porci kávy espresso.

Japonské cappuccino

V Japonsku se baristé věnují umění latté a na vrcholu svého cappuccina vytvářejí složité a roztomilé vzory.

Objevte překvapivý původ cappuccina: Ne, není to Itálie!© VracDrive

Místo cappuccina v populární kultuře

V průběhu let se cappuccino dostalo do populární kultury. Ať už ve filmech, televizních pořadech nebo knihách, cappuccino se stalo něčím víc než jen obyčejným nápojem. Dnes je symbolem pohody, potěšení a chvil sdílených s přáteli nebo dobrou knihou.

Až si tedy příště budete vychutnávat své milované cappuccino, vzpomeňte si na mnoho rukou a příběhů, které pomohly vytvořit z této ranní pochoutky nápoj, který máte rádi.

Myslím, že je čas na malou přestávku na kávu, nemyslíte?

Jana Tlusta
Skriven av : Jana Tlusta