Início » Gastronomie » Recept na čokoládovou pěnu

Recept na čokoládovou pěnu

Doba přípravy: 20 minut Doba přípravy: 5 minut

Seznam ingrediencí na přípravu čokoládové pěny pro 4 osoby

Kdo by odolal dobré lehké čokoládové pěně? Zde je vše, co budete potřebovat:

  • 200 g hořká čokoláda
  • 6 vejce
  • špetka sůl

Příprava

Objevte tajemství té nejjemnější čokoládové pěny přímo z maminčiny kuchyně!© Bezoleje

Dobrá příprava je klíčem k lahodně lehkému a krémovému výsledku. Postupujme společně podle těchto kroků:

  • Rozpusťte čokoláda v bain-marie na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě při teplotě kolem 500 °C.
  • Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte do tuha se špetkou soli.
  • Rozpuštěnou čokoládu opatrně smíchejte se žloutky.
  • Bílky postupně vmíchejte do čokolády pomocí stěrky a pohybujte jimi nahoru a dolů, abyste je nerozbili.
  • Rozdělte pěnu do ramekinů a nechte ji v chladničce odležet alespoň 2 hodiny.
  • Dietetika receptu

    Čokoládová pěna je jistě chutná, ale je také vysoce kalorická – kolem 270 kcal na porci. Zkusme si ji tedy odlehčit:

    • Vybírejte hořkou čokoládu se 70 % nebo více kakaa. Je bohatší na vlákninu a železo a obsahuje méně cukru.
    • Polovinu čokolády můžete také nahradit jemně nastrouhanou cuketou. Zajímavé, ale funguje to! Stačí ji jen asi deset minut povařit v troše mléka, než ji vmícháte.
    Přečtěte si také  Jak připravit vídeňskou kávu s cascarou hodnou velkého šéfkuchaře

    Tipy a variace

    Chcete si pěnu trochu vylepšit? Zde je několik nápadů, které můžete vyzkoušet:

    • Přidejte do rozpuštěné čokolády koření. Náznak pepře Espelette nebo skořice může vašemu dezertu dodat zcela nový rozměr.
    • Pokud jsou vaše děti jako ty moje a milují všechno ovocné, přidejte navrch pár malin nebo kousků banánu – je to vynikající!

    A tady to máte, přátelé! Doufám, že vám bude chutnat stejně jako nám pokaždé. Nezapomeňte, že vaření je především časem sdílení a radosti. Tak si ho co nejlépe užijte!

    Jana Tlusta
    Skriven av : Jana Tlusta