Início » Gastronomie » Tajemství jablečného koláče s černým čajem a kořením

Tajemství jablečného koláče s černým čajem a kořením

Doba přípravy: 1 hodina Doba vaření: 30 minut

Ingredience na jablečný koláč s černým čajem a kořením (podává se pro 4 osoby)

Objevte tajemství mého jablečného koláče s černým čajem a kořením, neodolatelného receptu pro celou rodinu!© Bezoleje

– 4 zlatá jablka – 200 g mouky – 100 g másla – 50 g cukru – 4 sáčky černého čaje – 2 lžičky skořice – 2 lžičky muškátového oříšku – 1 vejce

Příprava

  • Začněte přípravou křehkého těsta: v míse smíchejte 200 g mouky, 50 g cukru a špetku soli. Přidejte 100 g másla nakrájeného na kostičky a konečky prstů zpracovávejte, dokud nezískáte pískovou konzistenci.
  • Přidejte jedno vejce a hněťte tak dlouho, dokud nezískáte kouli těsta. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v chladničce.
  • Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na velké plátky.
  • Sáčky černého čaje namočte na 5 minut do vroucí vody. Jakmile je čaj připraven, namočte do vyluhovaného čaje plátky jablek.
  • Jablka bohatě posypte skořicí a muškátovým oříškem. Koření nechte 10 minut nasáknout.
  • Těsto rozválejte v koláčové formě a navrch naaranžujte plátky jablek. Pečte 25 až 30 minut, dokud těsto nezezlátne.
  • Před podáváním koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Přečtěte si také  Recept na čokoládovou pěnu

Dietetika receptu

Tento jablečný koláč s černým čajem a kořením je skutečnou sladkou pochoutkou, ale pozor na kalorie! Se svými 500 kcal na jeden kousek potěší vaše chuťové pohárky, ale měl by se jíst s mírou.

Z lehčího hlediska, proč nezkusit nahradit část cukru medem? Má méně kalorií a je sladší na chuť, je to zajímavý kompromis.

Objevte tajemství mého jablečného koláče s černým čajem a kořením, neodolatelného receptu pro celou rodinu!© Bezoleje

Část mouky můžete nahradit celozrnnou moukou, abyste získali vyšší obsah vlákniny a koláč měl rustikálnější chuť.

Tipy a variace

Nejste příznivci jablek? Nepropadejte panice! Tento koláčový recept lze připravit z mnoha druhů ovoce: hrušek, meruněk, broskví… Popusťte uzdu fantazii!

A co takhle zkusit exotičtější variantu a přidat do křehkého těsta strouhaný kokos nebo citrusovou kůru?

V době moučníků si každý najde něco pro sebe! A na závěr kuchařská poznámka: aby bylo těsto ještě křupavější, posypte ho před přidáním ovoce trochou jemné krupice. Je to dobře střežené tajemství velkých francouzských cukrářů.

Přečtěte si také  Tajemství neodolatelného tiramisu: Recept od francouzských šéfkuchařů

Tady je něco, čím ohromíte rodinu a přátele na příští večeři.

Užijte si jídlo a nezapomeňte, že vaření je především o radosti a sdílení!

Šťastné vaření vám všem!

Jana Tlusta
Skriven av : Jana Tlusta