Início » Gastronomie » Tajemství jablečného koláče s černým čajem a kořením

Tajemství jablečného koláče s černým čajem a kořením

Doba přípravy: 1 hodina Doba vaření: 30 minut

Ingredience na jablečný koláč s černým čajem a kořením (podává se pro 4 osoby)

Objevte tajemství mého jablečného koláče s černým čajem a kořením, neodolatelného receptu pro celou rodinu!© Bezoleje

– 4 zlatá jablka – 200 g mouky – 100 g másla – 50 g cukru – 4 sáčky černého čaje – 2 lžičky skořice – 2 lžičky muškátového oříšku – 1 vejce

Příprava

  • Začněte přípravou křehkého těsta: v míse smíchejte 200 g mouky, 50 g cukru a špetku soli. Přidejte 100 g másla nakrájeného na kostičky a konečky prstů zpracovávejte, dokud nezískáte pískovou konzistenci.
  • Přidejte jedno vejce a hněťte tak dlouho, dokud nezískáte kouli těsta. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v chladničce.
  • Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na velké plátky.
  • Sáčky černého čaje namočte na 5 minut do vroucí vody. Jakmile je čaj připraven, namočte do vyluhovaného čaje plátky jablek.
  • Jablka bohatě posypte skořicí a muškátovým oříškem. Koření nechte 10 minut nasáknout.
  • Těsto rozválejte v koláčové formě a navrch naaranžujte plátky jablek. Pečte 25 až 30 minut, dokud těsto nezezlátne.
  • Před podáváním koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Přečtěte si také  Objevte čokoládovou a kávovou pěnu: neodolatelný požitek

Dietetika receptu

Tento jablečný koláč s černým čajem a kořením je skutečnou sladkou pochoutkou, ale pozor na kalorie! Se svými 500 kcal na jeden kousek potěší vaše chuťové pohárky, ale měl by se jíst s mírou.

Z lehčího hlediska, proč nezkusit nahradit část cukru medem? Má méně kalorií a je sladší na chuť, je to zajímavý kompromis.

Objevte tajemství mého jablečného koláče s černým čajem a kořením, neodolatelného receptu pro celou rodinu!© Bezoleje

Část mouky můžete nahradit celozrnnou moukou, abyste získali vyšší obsah vlákniny a koláč měl rustikálnější chuť.

Tipy a variace

Nejste příznivci jablek? Nepropadejte panice! Tento koláčový recept lze připravit z mnoha druhů ovoce: hrušek, meruněk, broskví… Popusťte uzdu fantazii!

A co takhle zkusit exotičtější variantu a přidat do křehkého těsta strouhaný kokos nebo citrusovou kůru?

V době moučníků si každý najde něco pro sebe! A na závěr kuchařská poznámka: aby bylo těsto ještě křupavější, posypte ho před přidáním ovoce trochou jemné krupice. Je to dobře střežené tajemství velkých francouzských cukrářů.

Přečtěte si také  Základní tajemství přípravy dokonalého čaje

Tady je něco, čím ohromíte rodinu a přátele na příští večeři.

Užijte si jídlo a nezapomeňte, že vaření je především o radosti a sdílení!

Šťastné vaření vám všem!

Jana Tlusta
Skriven av : Jana Tlusta